Miljötips

Se våra tips som publicerats i Fjällnytt

Inspirera och inspireras av andra!

Nedan följer de tips som några av medlemmarna i nätverket delat med sig av. Vilken skön läsning! Så inspirerande tycker vi. Känn er helt fria att lämna ännu mer tips i kommentarsfältet. Hoppas du hittar något som passar dig!

  • Skippa köpt pesto! Gör egen av nässlor, ramslök, körvel etc.
  • När fint färskt SVENSKT filékött närmar sig bäst-före-datum och säljs för halva priset, så passar jag på, även om biten är för stor för ett litet hushåll.Då öppnar jag förpackningen direkt, när jag kommer hem – tittar och luktar förstås! – och skär filén i tjocka, fina portionsbitar och fryser in dem skilda med plastfolie.
  • Jag ploggar – plockar skräp och joggar/går. Ett litet skräp gör skillnad 
  • Återanvänd gamla kläder: Sy om, laga eller använd som trasor.
  • Handla lokalproducerat, till exempel via Reko-ring!
  • Köp hårda tvålar och slipp plast och transport av vatten.
  • Gör jord av ditt matavfall med bokashi och odla. Vinst på många sätt: mindre sopor, behöver inte köpa odlingsjord på sikt, handla mindre grönt och alltid obesprutat grönt på tallriken.
  • Odla dina egna groddar. Nyttigt och klimatsmart!
  • Jag sparar lökskal, morotsskal och stump rester från t ex. broccoli och paprika i en stor matlåda i frysen. Kokar sen egen grönsaksbuljong på resterna när matlådan blivit full. 
  • Sparar och mortlar äggskal för att blanda i planteringsjord.
  • Sparar skal från citrusfrukter i en glasburk (återanvänd rödbetsburk) med ättika för att få bort den tråkiga ättika doften när jag städar med vätskan och bikarbonat
  • Jag klipper isär gamla kuvert till små pappersbitar som blir handlingslistor och matlistor.
  • Vi tar skidbussen till anläggningarna istället för bilen. Med undantag för pandemin.

Sugen på mer? Lyssna på podcasten “Prata klimat”, som görs av Naturvårdsverket. Den riktar sig till alla som vill veta mer om hur man kan leva klimatsmart i vardagen. Finns där poddar finns!

Av: Maja Palm


Putsa fönster utan gifter

Det finns en massa smarta sätt att städa och tvätta utan onödiga kemikalier. Med hjälp av kokosolja, ättika och bikarbonat kan du komma långt. Det har Ellinor Sirén tagit fasta på och inspirerar hela Sverige genom sin blogg “Ekotipset”. Ställ om till ett mer miljövänligt liv genom att gå över till hemmagjorda giftfria produkter. Kolla in några av recepten här!

Fönsterputs:

DU BEHÖVER:

GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll i så det är ca 20% ättika (eller 40% ättikssprit) i den tomma flaskan och resten vatten.
  2. Tillsätt några droppar handdiskmedel.
  3. Sätt på spraymunstycket och skaka lätt.
  4. Klart!

Använd med fördel två mikrofiberdukar och en hink vatten. Spraya generöst på hela fönstret och gnugga därefter med en blöt men urkramad mikrofiberduk. Ta sedan den torra duken och torkar bort fukt och eventuella små droppar. Ingen fönsterskrapa som ger ränder och elände behövs. Sprayen och metoden fungerar lika bra på speglar och andra blanka ytor (dock ej marmor).

“Sköljmedel”:

DU BEHÖVER:

  • Ättika 24% 1 dl eller ättikssprit 12% 2 dl
  • Vatten, 4 dl (vid 24%-ig ättika) eller 3 dl vatten (vid 12%-ig ättikssprit)
  • Eko eterisk olja, ca 10 droppar. (Går bra att utesluta)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Blanda alla ingredienser i en flaska.
  2. Häll ca 2 msk av sköljmedlet i sköljmedelsfacket och tvätta som vanligt.
  3. Klart!

Skaka flaskan före varje dosering om du tillsatt eterisk olja.

Kläderna kommer inte lukta ättika när de är torra!

Avkalkningsmedel:

DU BEHÖVER:

  • Ättika
  • Vatten

GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll 1 dl ättika 24% och 6 dl vatten i kaffebryggaren. (Eller 2 dl ättikssprit 12% och 5 dl vatten.)
  2. Brygg igenom hälften av vätskan, stäng av bryggaren och vänta 10 minuter.
  3. Sätt på den igen och brygg igenom resten av vätskan.
  4. Häll ut vätskan från kannan och brygg nu igenom kaffebryggaren med rent vatten 3-4 gånger så ingen smak av ättika finns kvar.
  5. Klart!

Rengöring till träskärbrädan:

DU BEHÖVER:

  • Eko citron
  • Salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Skär upp en citron
  2. Pressa ut saft från ena citronhalvan och gnugga den mot skärbrädan.
  3. Häll ett lager salt över skärbrädan och gnugga lite mer.
  4. Häll på ytterligare salt och vänta 15 minuter.
  5. Skölj och torka skärbrädan.
  6. Klart!

PS. Efter rengöringen kan du passa på att olja in skärbrädan med ekologisk kokosolja. Kokosolja är perfekt att olja in trä med eftersom den är antibakteriell och inte härsknar lika snabbt som andra vegetabiliska oljor.

Duschkabinrengöring:

DU BEHÖVER:

  • Ättika eller ättikssprit
  • Handdiskmedel
  • Vatten
  • Tom sprayflaska (ättikaflaska med spraymunstycke på om du vill ha glas)

GÖR SÅ HÄR:

  1. Häll i så det är ca 20% ättika (eller 40% ättikssprit) i den tomma flaskan och resten vatten.
  2. Tillsätt några droppar handdiskmedel.
  3. Sätt på spraymunstycket och skaka lätt.
  4. Klart!

Recepten är hämtade från sidan “Ekotipset” >https://www.ekotipset.se/blogg?category=städ%20och%20tvätt< där du hittar en massa massa fler smarta tips. Ekotipset går också att följa via sociala medier såsom Facebook och Instagram. Ekotipset finns självklart också som blogg. Där postas ständigt smarta tips att använda i vardagen. Här ges du möjlighet att inspireras att leva mer miljövänligt. Du hittar allt från hur du gör hårsnoddar av strumpbyxor till tvålhållare av gummiband, från ekologiska massagebars till fågelmat i apelsinskal, från Kombucha till hur du får bort missfärgning från svettfläckar på vita t-shirts. Missa inte!

Av: Åsa Palm


Ät mat i säsong!

Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter, enligt Konsumentverket. Genom bara lite kunskap kan alltså dina val i matbutiken göra stor skillnad. Våga utmana dig att handla mer svenskt och- eller säsongsbaserat. Visste du att vissa livsmedel produceras i Sverige året runt? Nedan följer några länkar på bra hemsidor med mer information. 

Säsongsguide för Svenska grönsaker:
https://www.naturskyddsforeningen.se/sasongsguide-for-gronsaker

Varje månads säsongsmat och recept inspiration finns här:
https://www.koket.se/i-sasong-juni

Allmänt om matens klimatpåverkan:
https://www.hallakonsument.se/miljo-och-hallbarhet/miljomedvetna-matval/

Av: Maja Palm


Älska dina prylar

Vi har fått den stora äran att dela några ord med personen bakom företaget Repamera. Ta del av intervjun nedan med grundaren Henning Gillberg för inspirerande läsning! Länk till hemsidan finns i slutet av intervjun.

Vi har fått den stora äran att dela några ord med personen bakom företaget Repamera. Ta del av intervjun nedan med grundaren Henning Gillberg för inspirerande läsning! Länk till hemsidan finns i slutet av intervjun. 

Tack Henning för din medverkan och för genialt koncept


1.Berätta kort, vad gör företaget Repamera?
Repamera lagar och måttanpassar kläder!

2017 såg jag att man kunde beställa mat på nätet, men inte skräddartjänster. Allt började med att jag cyklade runt i Malmö och hämtade ordrar hos kunder som jag lämnade till lokala skräddare. Detta utvecklades så småningom till att vi med hjälp av Postnord tar emot beställningar över hela Sverige.

2. På vilket sätt skulle du säga att Repamera är hållbart?
Jag skulle hellre säga att alternativet är mer skadligt. En liknelse: om du brukar röka 20 cigaretter per dag, men minskar till 1 per dag, är inte det heller hållbart, men mindre skadligt. På samma sätt är är det mindre skadligt att reparera hos en skräddare än att köpa nya kläder. Det är för billigt argument att säga att det är hållbart.

3. Vad inspirerade dig att starta Repamera?
Jag såg att det fanns en plats på marknaden. Hade själv trasiga skjortor hemma men varför lämnade jag inte de till en skräddare? Det kändes orimligt att det var så ovanligt.

Jag studerade samtidigt produktdesign, där vi pratade mycket om hållbart mode. Men det spelar ingen roll om vi minskar utsläpp per produktion, affärsidén är ändå beroende av nyproduktion, alltså linjär.

Däremot om vi reparerar redan befintliga produkter blir affärsidén cirkulär. Desto mer reparation jag säljer, desto mindre nyproduktion. Kundens köp kräver inte nyproduktion – mindre, skadligt.

Det skulle vara orimligt att köpa en ny cykel om vi får punka, men är det samma sak om dragkedjan går sönder på din jacka?

Vi tillfredsställer kundens behov av att ha ett fungerande plagg, alltså det primära behovet. Sedan är det upp till varje kund att välja om de tycker det är hållbart, ekonomiskt etc, det är det sekundära behovet.

4. För oss som bor i Härjedalen, är det möjligt att ta del av denna geniala tjänst?
JA!

  1. Beställ lagning eller måttanpassaning på www.repamera.se
  2. Välj fraktsätt, få en Repamera-påse till din brevlåda, eller skriv ut en fraktsedel själv
  3. Packa och lämna hos Postnord ombud
  4. Få ditt plagg tillbaka, inom 14 dagar

Detta gäller även skalplagg, dunjackor, vattentäta dragkedjor osv.

5. Till sist, vad är ditt bästa hållbarhetstips?
Konsumera cirkulärt! Det innebär köp begagnat, laga det du har, hyr när du behöver något annat. Enligt mig är det onödvändiga köp som kräver nyproduktion som vi måste bort ifrån.

HÄR hittar du till Repameras hemsida:
https://repamera.se/

Av: Maja Palm


Låna böcker istället för att köpa

Bibliotekarie på biblioteket i Funäsdalen, Therese Sundmark, ger tips på böcker!

Här kommer tips på böcker på temat klimat – en blandning av böcker där några är för vuxna och men de flesta för barn. Böckerna kan ge kunskap och väcka intresse. Några av dem handlar om naturen och kan verka för att skapa förståelse för att vi hör ihop med naturen och att klimatet och naturen hör ihop.

Här kommer tipsen från bibliotekarie Therese Sundmark:

  • Prata med barn om klimatet En handbok, av Frida Berry Eklund
  • Göra skillnad Från klimatångest till handlingskraft, av Johanna Nilsson, Maria Soxbo, Emma Sundh
  • Naturskyddsföreningens guide till Ett hållbart liv, av Naturskyddsföreningen
  • Plastbanta 101 sätt att få bort plasten ur ditt liv och rädda världen, Bonnier impact
  • Fakta om plast i havet, av Per Straarup Sondergaard (lätt fakta för barn/unga)
  • Fakta om klimatförändraringar, Per Straarup Sondergaard (lätt fakta för barn/unga)
  • Fakta om Greta Thunberg, av Tomas Dömstedt
  • Den gröna cellon, av Inger Källander och Anna Helldorff
  • Livet i ett nötskal, av Inger Källander och Anna Helldorff
  • Pollenkyssen, av Inger Källander och Anna Helldorff
  • Lämlar – Fjällens bultande hjärtan, av Nina E. Eide och Inger Lise Belsvik
  • Annalisa och skräpmonstret, av Angeli Sjöström Hederberg och Caroline Sellstone
  • Greta och jättarna, av Zoe Tucker
  • Mullemeck och luftskeppet och rummelhummlan, av George Johansson och Jens Ahlbom

Det 3-4 översta vänder sig till vuxna, resten att läsa tillsammans och för sina barn.

I Härjedalen finns bibliotek i Sveg, Funäsdalen, Hede, Lillhärdal, Vemdalen och Ytterhogdal. I Sveg finns ett barnrum för särskilda läsupplevelser för de mindre och på samtliga bibliotek kan du beställa så kallade “bokpåsar” för avhämtning. Varför inte beställa en påse med klimattema redan idag?! 

Genom att följa Biblioteken i Härjedalen på Instagram och på Facebook kan du ta del av information om evenemang och tips på böcker. >https://www.facebook.com/Biblioteken-i-Härjedalen-107504561158328<

Du kan läsa mer om biblioteken på Härjedalens kommuns hemsidan: >https://www.herjedalen.se/uppleva-och-gora/kultur-och-bibli

Av: Therese Sundmark


Grodda

Hej!

Jag har nyligen gjort färdigt en utbildning till Raw Life Educator och är sedan tidigare utbildad till Hälso- och Livsstilsterapeut. Under två och ett halvt år har jag bott och jobbat i Funäsdalen, men nu har vi återvänt till Sjuhäradsbygden. Härjedalen kommer dock alltid finnas i mitt hjärta och vi återkommer självklart till denna vackra trakt.

Som stort fan av levande föda och raw food vill jag tipsa om fördelar med att odla groddar och skott. För miljöns skull så klart, fröna transporteras i torrvikt och ökar med 3-6 gånger sin egen vikt när du odlar hemma på köksbänken. Mer närproducerat kan det inte bli. På köpet får du pinfärska grödor fulla av nyttigheter.

När man groddar och skottar väcker man ett frö till liv med enbart vatten och det blir till något som vibrerar av liv. Groddar och skott innehåller mycket antioxidanter och enzymer som är bra för kroppen.

Äter du mycket bönor och linser? Då kan det vara bra att veta att dessa innehåller något som kallas antinutrienter, det är fröets naturliga skydd för överlevnad. Dessa ämnen kan hämma upptaget av näringen från kosten. Men vid blötläggning frigörs en del av dessa ämnen och vid groddning bildas det stora mängder enzymer som bryter ned antinutrienterna, det innebär att det blir lättare för tarmen och kroppen att ta upp näringen.

Hur gör man då för att grodda?

Man går tillväga på ungefär samma sätt vid groddning av olika fröer:

  • Börja med att rengöra genom att skölja av fröna noga, man kan även eventuellt pastörisera fröerna.
  • Blötlägg i rikligt med vatten. Tid beror på vilket frö.
  • Häll av blötläggningsvatten och skölj noga.
  • Låt grodda i glasburk, groddburk eller durkslag. Hur länge beror på fröslag.
  • Skölj 1-2 gånger per dag.
  • Skörda dina groddar!

De groddar som är tacksammast att börja med är mungbönor och alfalfa, båda är lättodlade och goda. Även gröna linser är enkla att grodda. Röda linser går utmärkt att grodda också men tänk på att det måste vara hela linser, röda är ofta splittade för att förkorta koktiden. Både mungbönor och linser blir färdiga på ca 2 dygn, då har de fått en svans som är några millimeter och är som godast tycker jag. Kom ihåg att skölja groddarna innan servering.

Mungbönsgroddar är supergott att slänga ned i en smoothie, de ger ett bra proteintillskott. Alfalfa är ju hur gott som helst att toppa din macka med, och gör sig bra i vilken sallad som helst. 🙂 Andra groddar som är supergoda att ha i en sallad är rädisgroddar, dessa är också väldigt lätta att grodda. Längre ned bjuder jag på ett recept en vårig tabbouleh med rädisgroddar.

Små gröna skott är ju också väldigt roligt att odla, till exempel krasse, gröna ärtor och en av mina favoriter, solrosskott. Skott är trevligt att ha stående på köksbordet så man kan skörda och äta direkt. Krasse går snabbt och är enkelt, lite blött papper på ett fat, strö på frön och håll fuktigt och snart har man en liten skog på köksbordet 😀. Gröna ärtor och solrosfrön med skal (använd inte fågelfrön) blötlägger man först och groddar tills det blivit en liten svans sedan lägger man dem i ett skottråg, håll fuktigt, gärna ett lock på några dagar. Ett enkelt skottråg fixar man själv genom att skära av en mjölkkartong utmed långsidan ca 1 cm ned, sedan kan man använda det man skar av som lock genom att vända det upp och ned och trycka ned i den större delen.

Ärtskott kan man skörda i flera omgångar, bara klipp ned ned dem till över det nedersta bladparet och det växer ut nya grenar. Vill man ha kraftigare skott och större skörd rekommenderas att odla på jord.

Det finns många olika fröer man kan grodda och skotta, senap, broccoli, lök, bockhornsklöver är bara några exempel. Tänk bara på att köpa fröer av bra kvalitet. Hos Joanna på Hink finns det bland annat svenska gröna linser.

På internet finns det mycket information om hur och vad man kan grodda, ett tips är Sproutly.se där det finns en en groddskola och flera recept. Vill man fördjupa sig mer finns där även en bok om groddar och skott som jag tycker är bra.

En näve groddar och skott om dagen ger dig närodlad härligt grön livskraft. Så vad väntar du på? Sätt igång och grodda!

Tabbouleh med groddar och maskrosblommor

1 gurka
1 rejäl knippa persilja
En näve gröna blad
Några myntablad eller 1 droppe eterisk pepparmyntsolja
Salladslök
½ dl skalade hampafrön
Maskrosblommor, efter smak
En rejäl näve rädisgroddar
1 citron
2 msk olivolja
ev lite honung

Örtsalt

Skala gurkan, spara skalet till dressingen. Skär gurkan i små tärningar, spara kärnorna till dressingen. Hacka persiljan, spara stjälkarna till dressingen. Hacka även de gröna bladen och salladslöken samt eventuell mynta. Skaka ur maskrosblommorna, för att få bort eventuella invånare 😉. Ta bort det gröna ytterbladen och botten från blommorna, dra isär de gula blombladen. Lägg allt i en skål tillsammans med hampafröna och groddarna.

Dressingen gör du genom att riva det yttersta gula från citronen och pressa ur juicen. Mixa juicen och rivet tillsammans med resterna från gurkan och persiljan samt olivolja. Är man vågad kan man även tillsätta några späda maskrosblad 🙂. Smaka av med örtsalt och eventuellt lite honung. Häll dressingen över övriga ingredienser i skålen och blanda runt.

Gott att servera som tillbehör till falafel eller grillat.

Ha det fint! 🌿

Ulrica Joutsen


Satsa på Zero Waste i köket!

Att lista ut vad vi ska äta till middag är väl egentligen ett lyxproblem, men det kan vara nog så frustrerande när man står där med noll fantasi. Låt något som står i kylen och väntar vägleda dig till vad det blir för middag och gör samtidigt en insats för miljön! 

I min kokbok Zero Waste i köket finns recept, tips och lösningar kring spill, spad och kanter hemma i ditt ditt kök. I boken står vardagsnära rätter och dess rester i fokus. Min matfilosofi bygger på mycket grönt och mat som är lätt att både laga och tycka om. Här bjuder jag alla Härjedalens hållbarhetsentusiaster på hur gårdagens havregrynsgröt förvandlas till ett knaprigt knäckebröd samt hur lite potatismos och en gulnad broccoli får sin rätta plats i en god soppa! 

Tycker du att allt det här låter spännande och kul så kan jag tipsa om att jag har spelat in ett avsnitt av Meny i P1 med Tomas Tengby, som lyssningstips till hängmattan i sommar! https://sverigesradio.se/avsnitt/1681580 Och spring därefter till närmaste bokhandel eller bibliotek och lägg vantarna på ett ex!

Tack Åsa för insläppet i den här gruppen! Jag tillbringar mycket tid i Lofsdalen där min familj har en stuga. Älskar att susa utför Hovärken med barnen och njuta av den vackra naturen på kalfjället både i krispig iskyla, skön sommar och vemodig höst.

Foto: Sanna Lindberg

Potatis- och purjolökssoppa med broccoli eller blomkål
4 portioner

20 cm purjolök (ca 5 dl strimlad) eller 1 gul lök
250–300 g broccoli eller blomkål
3 dl potatismos
8–10 dl vatten
1 höns- eller grönsaksbuljongtärning
ev 1/2 dl grädde, creme fraiche eller cream cheese
ev finrivet citronskal
ca 1/2 tsk salt

Strimla purjolöken. Skär broccoli eller blomkål i buketter, skala och skiva broccolistjälken eller skiva blomkålsroten. Lägg grönsaker och potatismos i en kastrull, tillsätt vatten och buljongtärning. Koka ca 10 min. Tillsätt ev grädde och lite citronskal (endast det gula). Smaka av med salt.


Till skillnad från många andra grönsaker är purjolöken nästan alltid jordig mellan bladen upptill. Det är lättast att snitta och skölja den först, snarare än att strimla den och sedan skölja. Passa på att använda den gärna delen så får soppan vackert grön färg!

Fröigt havreknäcke
2 plåtstora bröd

2 dl havregrynsgröt
2 dl vatten
2 msk olivolja
1 tsk salt
2 dl vetemjöl
1 dl hela linfrön
1 dl havre-, råg- eller flerkornskross
1 dl pumpa- eller solroskärnor

Mixa gröt, vatten, olja och salt slätt med en stavmixer. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en jämn smet.

Bred ut blandningen i ett tunt lager på två plåtar med bakplåtspapper, ca 25 x 35 cm. Använd en slickepott, skölj den ev i kallt vatten så går det lättare. Grädda i mitten av ugnen i 150° ca 35 min.

Bryt i bitar och servera t ex till ost, eller lägg på en klick cream cheese eller hummus och klippt smörgåskrasse.

Av Karin Bohlin – författare till boken Zero Waste i köket