Ploddling

Vi förenar nytta med nöje och städar Ljusnan tillsammans. Att ploddla är ett fantastiskt sätt att förena nytta med nöje.

Att ploddla är inte bara bra för natur, miljö, djurliv och människa utan även riktigt roligt. Dessutom blir det tillfälle för gemenskap och eventet kan bjuda på ett socialt sammanhang som är något utöver det vanliga. Genom att vara med och ploddla kan du göra stor skillnad för vårt viktiga vatten och för miljön i Härjedalen!

Inga förkunskaper eller särskilda erfarenheter krävs för att ploddla. Alla är alltid välkomna att vara med, oavsett ålder och tidigare erfarenhet. Barn deltar självklart tillsammans med en vuxen och även om alla deltar på egen risk och själva ansvarar för sin säkerhet så månar vi om varandra och vidtar säkerhetsåtgärder.

Vi har plockat skräp på land kring älven. I vattnet har vi använt oss av vattenfordon såsom kanot, kajak och SUP. En del har dykt, och på så vis har vi kunnat få upp skräp både från ytliga nivåer och lite djupare ner.

Hittills har vi hållit till i Västra Härjedalen, på framkomliga sträckor mellan Ramundberget och Funäsdalen men vi hoppas att vi i framtiden ska kunna expandera och städa fler delar av älven. Drömmen är att en dag kunna täcka hela Härjedalen. 

Men vad betyder då ”ploddla”?
Det betyder att man paddlar och plockar skräp helt enkelt. Begreppet är en modifiering av konceptet som Erik Ahlström har spridit över hela världen – plogga – som betyder att man joggar och plockar skräp. 


Gå direkt till år:


2023

År 2023 tog vi ploddlingen till nya höjder. Ploddlats har det självklart gjorts i flera år – privatpersoner och anhängare till Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen har roat sig med att plocka skräp i vatten flera gånger, men genom ett gynnsamt samarbete mellan Bruksvallarnas Kortfiskeområde och Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen fanns det möjlighet att låta projektet växa. Det blev möjligt att mobilisera fler deltagare och även att uppmärksamma vikten av rent vatten på flera sätt.
Vi lyckades samla omkring 65 personer, som vid två olika tillfällen i augusti/september, uppdelade i grupper, lyckades städa två olika sträckor längs Ljusnan. Utgångspunkten vid båda tillfällen var Flon, som är en liten ort nära Bruksvallarna och med hjälp av Topsport blev alla som ville utrustade med vattenfordon och flytväst. Uppslutningen var fantastisk och resulterade i flera spännande saker.

Länk till SVT reportage; https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jamtland/ljusnans-botten-rensas-fran-skrap

Fika och fest
Bruksvallarnas Kortfiskeområde bjöd på fika under ploddlingen. Alla deltagare fick en god bulle och något sött att mumsa på. Förutom att fikat mättade flera hungriga magar så blev det också ett tillfälle för samtal, reflektion och gemenskap. Fikat inhandlades på Nya Jonssons Konditori och Bageri i Funäsdalen.
Men Bruksvallarnas Kortfiskeområde nöjde sig inte med fika utan bjöd även in till mat och samkväm på Skoogs Krog i Funäsdalen. Under kvällen fick John Wilcoxen som representerade Nätverket för Hållbarhet i Härjedalen och Bruksvallarnas KFO möjlighet att bland annat berätta om hur viktigt det är att vi värnar våra levande vatten. Samtidigt fick deltagarna möjlighet att lära känna varandra.

Involvera barnen
På Funäsdalens skola involverades barnen i några årskurser genom att de dels fick ta del av en liten genomgång av skräpet som vi hittade men också genom att de fick skapa konst av skräpet. Kreativiteten flödade och skaparglädjen var stor.

Konstutställning
Konsten som barnen skapade ställdes ut i montrar på Funäsdalens bibliotek där det bjöds in till konstutställning. Många har besökt biblioteket för att ta del av konsten och låna böcker på temat hållbarhet- miljö och klimat. Konstutställningen fortsätter under höst och vinter 2023.

Foto; Åsa Palm och Nancy Persson.

Skräpanalys
Som en del av ploddlingen gjordes en skräpanalys. Den hoppas vi ska kunna användas för att försöka få till förbättringar och förändringar i vår närmiljön, som kan göra skillnad för Ljusnan och för naturen på lite längre sikt. Ta del av analysen här: Skräpanalys 2023

Foto; Åsa Palm och Nancy Persson.

Vilka är våra samarbetsplartners?
Förutom att Topsport sponsrat evenemangen genom att låna ut utrustning så att alla som vill kan ha möjlighet att delta så har Bruksvallarnas Kortfiskeområde haft en avgörande roll i hur ploddlingen kunnat växa till evenemanget 2023 

Bruksvallarnas Kortfiskeområde är en ideell förening som förvaltar fiskeresurser i Övre Ljusnan, Övre Mittån och allt vatten på Kölen. De satsar på en rationell och evidensbaserad förvaltning för sportfiske och brinner för en ren miljö och framför allt, rent vatten som alla kan ta del av. Nedskräpning av vattendrag förstör levnadsmiljöer för akvatiskt liv, och värst av allt, problemet drabbar inte bara oss här och nu: det drabbar allt nedströms under flera livstider!

Tillsammans avser vi att framöver kunna samverka med Städa Sverige, som är idrottens miljöorganisation. De arrangerar årligen älvstädning och genom deras kunskaper, kontakter och erfarenheter skulle vi eventuellt kunna få till många fler sträckor i Härjedalen.

Tillhör du en förening och är sugen på att tjäna en slant att använda i er verksamhet?
Anmäl intresse till Städa Sverige – Idrottens miljöorganisation. De samordnar årligen älvstädning i olika områden och längs olika sträckor i vårt område. Genom att vara med kan ni bidra till en renare värld och samtidigt håva in 6 000 kr till er verksamhet. Läs på hemsidan. www.stadasverige.se

Hur tänker vi framåt?
Redan i början på nästa år (2024) kommer vi att bjuda in till ett första möte för att planera ploddlingen 2024. Med största sannolikhet går ploddlingen i Västra Härjedalen då av stapeln under sista helgen i augusti. Så sätt ett kryss i kalendern redan nu. Och till alla som känner sig sugna, varmt välkomna att vara med under planeringsprocessen eller genom att på andra sätt bidra till en lyckad älvstädning 2024. Vi planerar för att försöka finna ännu fler samarbetspartners och att engagera barn i större utsträckning. Kanske även föreningar. 

Foton från årets ploggning:

Foto; Åsa Palm och Nancy Persson.


2022

Två bildäck, en minkfälla, sju golfbollar, plank med utstickande spik, tre ölburkar, diverse metallföremål, och så plast i dess alla former och ännu mer plast.

Detta befriades en liten del av Ljusnan från den 14 augusti 2022, när några av oss valde av ploddla från Flon. Med kajaker, SUP:ar och en kanadensare tog vi oss fram, medan en del – som var lite mer seriösa än andra – med hjälp av våtdräkter, torrdräkt, snorkel och avancerad teknik fiskade upp även sådant som låg mest oländigt till. Det var en magisk kväll med sol och ljumma vindar, och med en vattentemperatur som översteg 13 grader på sina ställen. 

Lyssna gärna på intervjun som P4 Jämtland Sveriges Radio gjorde med Nätverkets egen ploddlingsfantast och forsrännare Malin Lidberg i samband med att vi städade Ljusnan; https://sverigesradio.se/artikel/de-stadade-ljusnan-genom-ploddling-paddlade-och-plockade-skrap

Det här blev absolut startskottet till något större. Läs vidare om ploddlingen 2023.

På bilderna ser ni Malin Lidberg (Flon), Elin Andersson (Funäsdalen), Katarina och Bjarne Tutturen (Söromsjön), Maria Styffe (Bruksvallarna) och Åsa Palm (Funäsdalen). Flera av fordonen som syns på bild tillhör Topsport som genreöst nog sponsrade oss genom att ställa upp med kanoter.

Foto; Åsa Palm.


2021

Så här lät det när Ljusnan städades på ett organiserat sätt (med Nätverket som medarrangör) kring Flon för första gången.

Anneli Bodén på Studieförbundet Vuxenskolan Härjedalen skrev på Facebook; 

”Nu händer det roliga grejer!

Varje år samlas det mängder av skräp från olika håll i Ljusnan. Nu ska det bort!

Tack vare Ramundberget och Strapatser AB har vi möjlighet att städa upp våra fina älv med hjälp av kanoter! Vatten & Miljöresurs hjälper oss med plastpåsar och sortering av skräpet som samlas ihop.

Den 13 juni blir en dag då vi städar en del av Ljusnan från Flon och neröver tillsammans!

Ni som vill vara med anmäler er via mail enligt infon på affischen.”

”Vi hoppas även att initiativet sprider sig till andra platser längs Ljusnan!

Långå? Hede? Hedeviken? Sveg? Vilka är med?

Kommentera! Hitta andra som vill vara med!

Sprid ordet! Tagga!

#hållljusnanren #leavenotrace #nätverketförhållbarhetihärjedalen

Tusen tack till sponsorer och alla andra som vill hjälpa till!”